Ham maddesi jips olarak tanımlanan alçı çeşitli işlemlerin sonucunda belirli boyutlarda kırılarak küçük kütlelere ayrılmaktadır. Sonrasında ise 120-190 santigrat derece arasında kısmi dehidrasyona uğramaktadır. Tüm bu işlemlerin ardından elde edilen malzemeye ise alçı denir.

Pişirilerek toz haline getirilen alçı taşından elde edilen alçı su ile karıştığında hızlı bir şekilde donma özelliğine sahip olur. Alçının temel malzemesi ise kalsiyum sülfat hemihidrat bileşiğidir. Alçı taşı denen kalsiyum sülfat dihidratın bileşiğinin öğütülerek içerisinde olan suyun büyük bir kısmı çıkartıldığında alçı elde edilmektedir.

Alçı inşaatlarda binaların dışında ya da içinde uygulanmaktadır. Kullanılan malzemelere göre işlemler farklılık gösteriyor olsa da çoğunlukla bina süsleme işlemlerinde ve boyanabilen düzgün yüzeyler elde etmek için kullanılmaktadır.

Alçı Kullanım Alanları Nelerdir?

Alçı çeşitleri günümüzde heykel yapımlarında, ev içi dekor işlerinde, gizli perdelik, asma tavan yapımları, tavan ışıklandırması, ev ya da iş yerlerindeki odaların bölünmelerinde sabitleyici olarak kullanılmaktadır.

Alçılar beyazlatıcı maddeler ile tebeşir tozunun tutkalla karışması sonucunda elde edilen beyaz akışkan kaplaması oyma mobilyaların ahşap ve taş yüzeylerinin boyanmaya hazır hale getirilmesi için kullanılmakta ve suyla karıştığında kimyasal tepkime sonucu suyu hızlı bir şekilde buharlaştırır.

Hızlı bir şekilde donduğundan kullanışlı bir yapı malzemesine dönüşen alçı ortopedik durumlar ile dekorasyonlarda hatta kabartma ve süslemelerin dışında, sanatsal olarak heykelcilik yapımında da kullanılır. Tarım alanında ise fazla tuzlu toprağın arındırılmasında kullanılmaktadır.

Ayrıca alçı yapımında kullanılan alçı beyaz ve yumuşak bir mineral olup, özgül ağırlığı 2.3, sertliği 1,5-2 civarında olmaktadır. İnşaat sektöründe, perlitli sıva alçısı, inşaat sıva alçısı, saten perdah alçısı, derz dolgu alçısı, kartonpiyer alçısı, makine sıva alçısı gibi toz ürünlerinin dışında iç mekanlarda ara bölme, alçı blok elemanı, tavan kaplama elemanı olarak kullanılır.

Alçının Avantajları Nelerdir?

  • Alçı çeşitleri yangına dayanıklıdır
  • Düşük birim hacim ağırlığına sahiptir.
  • Doğal bir malzeme olan alçı nem düzenleyici özelliğe sahiptir
  • Uygulaması kolay olduğundan yeni ve estetik uygulamalara olanak tanımaktadır
  • Kür ihtiyacı olmayan alçı yalıtım sağlamakta ve kısa sürede dayanım kazanmaktadır.

Yazımızda sizlere alçı hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştık. Alçı nedir, kullanım alanları nelerdir, gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Sorularınızı, görüşlerinizi ve alçı çeşitlerini görmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.