Duvarlarınızda yapacağınız boya değişimi öncesinde astar kullanmanız daha kaliteli sonuçlar almanızı sağlar. Astarın bağlayıcı bir özelliğe sahip olması boyanın duvara daha kolay tutunmasını sağlar. Zayıf veya eski bir yüzeyde olduğu gibi yeni fakat tozlu duvarlar için de astar boya kullanabilirsiniz.

Astar yarken boyanacak olan yüzeyden kullanılacak olan boyaya kadar pek çok detay sonucun kalitesini belirlemektedir. Özellikle su bazlı bir boya kullanacaksanız astar boya kullanımını kesinlikle ihmal etmemeniz gerekir. Astar üzerine gelecek boya tabakasının sağlam olmasını sağlamaktadır.

Boyanın altında homojen bir yapı oluşturacağından boyanın da tüm yüzeyde aynı tonu yansıtmasına altyapı oluşturmaktadır. Astar boyası ne işe yarar diye araştırdığınız zaman astarın, uzun süreli ve dayanıklı bir boya için ne denli gerekli olduğunu göreceksiniz. Zeminde dolgun bir altyapı elde edeceğiniz için boya sarfiyatınızı da en aza indirgeyecektir.

Son kat boyayı bazik etkiden koruduğundan boyanın sıva kaynaklı etkenlerden etkilenmemesini sağlamaktadır. Böylelikle boyanın örtücülüğünü de maksimize edecektir. Boyanın zemine nüfuz etmesi silme işleminde de boyanın kısa sürede yıpranmasını engellemektedir.

En İyi Astar Boya Çeşitleri

Astar boya çeşitleri, kullanım alanlarına ve tercih edilen boya türüne göre değişmektedir. İç cephe örtücü astar boya bunların başında gelmektedir. Su bazlı bir içeriğe sahip astar boyası kırık beyaz özelliği göstermektedir. Eğer ki renk dönüşümü yapmayı planlıyorsanız örtücü astar seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Akrilik emülsiyon özelliğine sahip konsantre astar seçeneğini ise emici yüzeye sahip ve tozuyan duvarlarda kullanabilirsiniz. Astarlama öncesi tüm hazırlıklarınız tamam ise silikon katkılı bir astar boya kullanabilirsiniz.

Astarlama öncesinde tüm hazırlıklarınız tamamsa silikon katkılı bir astar boya kullanabilirsiniz. Solvent bazlı yüzeylerde ise isterseniz dönüştürücü astardan yararlanabilirsiniz. Kalitesiz bir sıvanın üzerine ya da özelliğini yitiren bir boyanın dönüşümü sırasında saten alçı seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Kireç ve alçı gibi zeminlerde şeffaf yapıya sahip alçıları kullanmanız alacağınız sonucun kalitesini arttırabilir. Bu tür bir astar kullanacaksanız yüzeyde tarama gibi bir işlem yapmamanız gerekir. Astar sonrası boyama aşamasında yüzeyde fırça ya da rulo ile birden çok gezmemeniz gerekir.

Astar Boyası Nasıl Uygulanır?

Astar boya işlemi yapmadan önce yüzey için en doğru seçeneği temin etmeniz gerekir. Konsantre bir astar tercih edecekseniz astarı işin uzmanına danışarak veya talimatları iyice inceleyerek inceltmeniz gerekir.

Aksi taktirde astar boyayı uygulamakta zorlanabilirsiniz. Yüzeyde alçı varsa yüzeyi zımparalayarak zemini pürüzsüz bir hale getirmeniz gerekir. Uygulama yapılacak olan duvarın da kuru olması gerekir. Sonrasında ise eşyalarınızı koruma altına alarak astarı duvarınıza uygulayabilirsiniz.

Duvar ile boya arasında köprü görevini üstlenen astar boya, nem ve su geçirimini de büyük düzeyde azalttığından sağlıklı bir ortam oluşturmanıza da yardımcı olacaktır. Astarın hem sağlığınız hem de boyanın kalıcılığı açısından önemli bir faktör olduğunu unutmamanız gerekir.