Sentetik boyalar sert ve dayanıklı bir boya olma özelliği taşımaktadır. Yüzeyleri koruduğundan diğer boyalara göre üstün yapışma özelliğine sahip yağlı bir boya olarak bilinmektedir. Parlak ve mat olmak üzere iki tip görünüm elde edeceğiniz, çeşidi bulunan ve tüm astarlara bazlara kolaylıkla yapışan bir boya çeşididir.

Parlaklığını kaybetmeden sık temizlemeye dayanıklı olan sentetik boya çeşitleri, eski ve yeni yüzeylerde kolaylıkla kullanılmakta, ahşap, çelik ve duvarlarda rahatlıkla uygulanmaktadır. Sentetik boya hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Veranda mobilyalarında ya da dış mekanlarda, ev içinde dayanıklı olmasını istediğiniz yüzeylerde, merdiven gibi aşınmaya maruz kalan yerlerde boyama işleri için mükemmel bir seçim olan sentetik boyalar, pürüzsüz yüzeyler oluştururken, boyalı alanların da sorunsuz bir şekilde temizlenmesini sağlar.

Boyanan bir yüzey kirlendiğinde, ılık su ve yumuşak bir sıvı deterjan karışımıyla çok kolay temizlenmektedir. Sentetik boya ile çalışmak, size en uygun boyayı belirlemek, nerede ve nasıl uygulanacağını öğrenmek ayrıca önemli bir konu olarak karşınıza çıkmaktadır.

Sentetik boyaların sizin için doğru olup olmadığına karar vermek için sizlere yardımcı olacak olan bazı konuları sentetik boya başlığımız altında kısaca toparladık.

Sentetik Boyalarla Neleri Boyaya Bilirsiniz?

Şiddeti hava koşullarına ve sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalan yerlerde ve açık havalarda kullanıma uygun olan sentetik boyalar, aşınmalara maruz kalan alan ve bölümlerde de kullanılmaya uygundur. Yoğun parlak yüzeyler oluşturacağından, sentetik boya ile boyanan yüzeyler kolaylıkla temizlenir, lekelere ve hasara karşı dayanıklı bir boyadır.

Sentetik Boyalar Nasıl Uygulanmalıdır?

Sentetik boya uygulamasına ilk olarak astar uygulaması ile başlanmalıdır. Astarlar, yüzeyi boyaya hazırlamaya yarayan özel boya ürünleri olarak bilinir. Bir ön astar boyası, ahşap zemindeki yarıkları doldurmakta, yüzeydeki düzensizliği kapatarak boyanın yüzeye daha iyi yapışması için daha düzgün bir alan oluşturmaktadır.

Birçok astar, yağa dayanabilir ve bu ahşap yüzeylerde daha iyi bir sızdırmazlık oluşturmalarını sağlar. Astar kuruduğu zaman boyaların daha iyi tutmalarına da yardımcı olacaktır. Sentetik boya uygulamasından önce, özellikle iç mekanlarda, mobilyalarda, dolaplarda ve kaplamalarda, tek kat astar kullanmanız yeterli olacaktır.

Sentetik Boyaların Kuruma Süresi Nedir?

Sentetik boyaların kuruma süreleri normal şartlar altında, yağ bazlı sentetik boyaların, kalınlıklarından dolayı tamamen kurumaları için 8-24 saat arasında bir süre gerekli olacaktır. Su bazlı boya 1-2 saat ya da daha kısa sürede dokunulabilir bir duruma gelmektedir. Sıcaklık ve nem, kuruma süresini etkileyebilir, bu nedenle dış mekan projelerinizde boyanın kuruması daha uzun sürecektir.

Bulaşma ya da temas nedeniyle oluşacak kusurları ve kazaları önlemek için, yeni boyanan yüzeyler kuruma esnasında tedbir alınarak uygulanmalıdır. Yazılı veya resimli uyarı levhaları, boyalı alandan uzak durulması için şerit çekmek gibi tedbirler işe yarayacaktır.