Birçoğumuz evimizi ya da ofisimizi boyatmaya karar verdiğimizde ilk olarak iç duvarlar ya da dış cephe boylarını aklımıza getirmekteyiz. Ancak tavanlar boyanacak olan mekanların atmosferinde oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Yazımızda sizlere tavan boyası için önemli olan bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Kimisi geleneksel tavan boyası ile yetinirken kimisi de su bazlı olan boyaları tavanda tercih etmektedir. Şayet tavanlarınız pürüzsüz ve düz bir yapıya sahipse farklı boya alternatifleri ile de iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Son zamanlarda ofislerde görülen trend tavanları farklı renk ve boyalar ile gözlemleme şansımız oldu.

Tavan Boyasının Faydaları Nelerdir?

Genellikle kimse tavana bakmaz fakat tavanlar yaşam alanlarının karakteristiği üzerinde fazlası ile büyük bir etkiye sahiptir. Tavanların boyanması duvar boyalarına göre daha ekonomik olurken aynı zamanda da odaların karakterlerinin de en önemli tamamlayıcıları arasında yer almaktadır.

Seçmiş olduğunuz renge göre evlerinizin hacmini daha büyük ve ferah gösterebilir, daha sıcak bir atmosfer oluşturabilir ya da bulunduğunuz alana sıcak bir his yaratabilirsiniz. Ayrıca odanızdaki küçük kusurların da üstünü kolaylıkla örtebilmenize imkan tanıyacaktır.

Tavan Boyası Renk Seçimi

Tavan boyamaya karar verdiğinizde seçeceğiniz rengi duvarlarda kullandığınız ya da odanıza hakim olan renklerden birini seçebilirsiniz. Fakat seçeceğiniz rengi ara tonlarda seçmek yerine açık ya da koyu olarak belirlediğinizde daha kontrastı yüksek, keskin ve odaklı bir tasarıma sahip olabilirsiniz.

Çarpıcı bir görünüm oluşturmak istiyorsanız koyu renk seçimi de yapabilirsiniz. Özellikle ofislerde yoğun olarak kullanılan koyu kahverengi ve mavi tonlar oluşturacağınız atmosfer için doğru bir tercih olacaktır.

Tavan Boyarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tavan boyası uygulamasında boyanın damlamaması için duvar boyamaya nazaran daha fazla önlemler almanız gerekir. Evinizin tüm zeminini uygun bir örtü ile kapatmanız da fayda vardır. Eşyalı bir evin tavanını boyayacaksanız eşyaların üzerini de uygun bir şekilde kapatmanız gerekir.

Tavandan sarkan avize ya da benzeri cisimleri de çöp poşeti ya da benzeri örtüyle kapatabilirsiniz. Kullanılacak olan boyanın kesinlikle tavan için uygun bir boya türü olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle daha iyi sonuçlar ve görünüm elde edebilirsiniz.

Duvar boyalarında olduğu gibi tavan boyama işleminden önce kusurları ve sorunları düzelterek tavanın temiz olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda boya işlemleri için doğru ekipmanları kullanmak da istenmeyen fırça izlerinin önüne geçecektir.