Püf Noktalarıyla Tavan Boyama

 

Evlerimizde tavanların daha temiz ve kullanışlı yüzeyler olarak kalmalarını sağlamak için düzenli aralıklarla tavan boyası yapmamız gerekir. Çünkü sigara kullanımı, toz ve buhar gibi faktörlerden kaynaklı olarak tavanlar zaman içerisinde aşıma uğrayabilirler. Bu noktada tavan boyası nasıl yapılır veya tavan boyama püf noktaları ile ilgili sorular sormanız ise epey muhtemeldir. Fakat tavan boyama işleminden önce tavan boyası fiyatları ile çeşitlerini el alalım.

 

Tavan Boyası Fiyatları ve Çeşitleri

 

Tavan boyası çeşitleri genellikle marka farklılıkları bakımından değişmektedir. Bunun yanı sıra tavan boyası 10 kg ve tavan boyası 20 kg seçenekleri genellikle en çok tercih edilenlerdir. Fakat eviniz için en doğru boyanın hangisi olduğunu merak ediyorsanız; öncelikle alanınızı gözlemlemelisiniz. Örneğin; havalandırma sorunu olan odalardaki tavanlar genellikle küflenmeye meyilli olurlar. Bu nedenle seçeceğiniz tavan boyasının küf önleyici olması işinize yarayabilir.

Eğer odanızdaki duvarın ihtiyaç duyacağı boyadan emin olamıyorsanız; sitemiz içerisinde yer alan tavan boyası kategorisine bakarak ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Bütün ürünlerimiz, diğer standart duvar boyalarına kıyasla daha yoğun bir kıvama sahip oldukları için daha az damlama ve sıçramaya neden olacaklardır.  Siz de bu sayede hem alanınızın hem de kendinizin ihtiyaçlarını gözetebilirsiniz. Ayrıca sitemizde yer alan tavan boya fiyatları üzerinden bütçenize uygum bir seçim yapmanız da mümkündür.

 

Tavan Boyama Nasıl Yapılır?

 

1.      Ön Hazırlık

Öncelikle ilk yapmanız gereken ön hazırlığı tamamlamaktır. Tavan boyama için ihtiyaç duyacağınız;  merdiven, boya, fırça, rulo, spatula, maskeleme bandı, macun bıçak ve kalafat tabancası gibi araçları bir araya toplamanız gerekir. Bu hazırlık boya esnasında malzeme arayışı içerisine girmemeniz ve zaman kaybetmemeniz açısından çok önemlidir. Maskeleme bandı korumanız gereken alanlar için önlem almanızı, macun bıçak delikler üzerinde çalışmanızı, kalafat tabancası ise köşelerdeki çatlakları gidermenizi sağlamak için kullanılır.

 

2.      Tavan Boyası Hazırlama

Tavan boyası nasıl hazırlanır sorusunun cevabı oldukça basittir: Pek çok tavan boyası amacına uygun üretildiği için genellikle zorluk yaşayacağınız bir durumla karşılaşmazsınız. Yapmanız gereken tek şey tavan boyasına yüzde 10 – 15 oranında su eklemektir fakat kıvamı tutturma korkusu yaşamanıza gerek yok. Çünkü sitemizde yer alan tavan boyası kategorisi üzerinden satın alacağınız her bir ürünün üzerinde bu konuyla ilgili detaylı açıklamayı bulabilirsiniz.

 

3.      Alan Temizliği

Doğru boya ve fırçaları seçtiğinize emin olduktan hemen sonra işe koyulabilirsiniz fakat her boya işleminde olduğu gibi önceliğiniz, alanın temizliği olmalı. Bu nedenle tavanınızı boyamaya başlamadan önce kabartma ve çatlaklar için zımpara yapmalısınız. Bu işlem için spatula da kullanabilirsiniz. İşiniz bittiğinde hala bir boşluk görüyorsanız; alçı yardımıyla bu boşlukları düzeltmelisiniz. Bu temiz bir görünüm elde etmeniz açısından çok önemlidir.

Ayrıca yerlere gazete sermek, odanızın zeminini koruyacaktır. Özellikle ilk defa boyama yapacak olan biriyseniz bunu göz ardı etmemelisiniz. Maskeleme bandı da bu noktada faydalı olabilecek araçlardan biridir. Tavan ile duvarın birleştiği kısımlara maskeleme bandı çekerek taşmayı önleyebilir ve korumak istediğiniz alanları rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.

 

4.      Tavan Boyama

Bu işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra asıl boyama işlemine başlayabilirsiniz. Peki ama nasıl yapacağım diye soruyorsanız, açıklayalım: Fırçayı sabit bir şekilde değil rahat bir pozisyonda tutmalısınız. Paralel vuruşlu hareketlerle başlamanız sizin açınızdan daha kolay olacak ve aynı zamanda daha temiz bir görünüm elde etmenize katkı sağlayacaktır. Elbette rulonuzun ya da fırçanızın sapı yeterli gelmiyorsa merdiven kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Eşyaların üzerine çıkmak oldukça tehlikeli bir davranış olacaktır. Boya yaparken kendi güvenliğinizi tehlikeye atmamalısınız.

Tavan boyama işlemleri genellikle iki kattan sonra tamamlanır ve iki kat yeterli görünür fakat siz temiz bir görünüm elde etmediğinizi düşünüyorsanız; yeteri kadar bekledikten ve boya kuruduktan sonra üçüncü katı da atabilirsiniz. Bu süre genellikle 3 ya da 4 saat olarak bilinmektedir fakat kullandığınız boyaya göre değişkenlik gösterebilir.

 

Bu işlemleri sırasıyla uyguladığınızda ve verdiğimiz püf noktalara dikkat ettiğinizde olumsuz bir sonuçla karşılaşmayacağınızı umuyoruz.