İş yerinizde ya da evinizde yaşadığınız alanları temizlik ya da farklılık katması için boyama ihtiyacı duyabiliriz. Yaşam alanlarınızı güzelleştirmek ve yenilemek için hangi boyanın daha iyi olduğunu ya da hangi boya çeşidini kullanacağınızı bilmiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yeni bir eve girdiğinizde ya da yeni bir ofis aldığında yapmanız gereken ilk yeniliklerden biri boyamadır. Bu nedenle boyalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız gereklidir. Bu yazımızda sizlere silikon ve plastik boya arasındaki farklardan kısaca bahsedeceğiz.

En Çok Kullanılan Boya Türleri Nelerdir?

En eski ve en çok bilinen boya türlerinden biri plastik boya çeşitleridir. Silikonlu boya çeşitleri ise daha yeni ancak en çok tercih edilen boya türleri arasında yer almaktadır. Her iki boya türünün de tercih edilme nedenleri farklıdır. Aralarındaki farklılıklar için yazıyı okumaya devam edin.

Plastik Boya Özellikleri

  • Plastik boya çeşitlerinin mat ve pürüzlü bir görünümleri vardır. fakat nefes alabilme ve ekonomik özelliğinden dolayı tercih edilmektedir.
  • Kolaylıkla leke tutma özelliğine sahip olan plastik boyalar kirlendiğinde silinirse boyanın rengi bozulabilir.
  • Plastik boyaların renk kartelaları ise fazlası ile geniştir.

Silikonlu Boya Özellikleri

  • Silikon boya çeşitleri duvarda pürüzsüz görünüm sağlamaktadır.
  • Lekelenme sorunlarında sabunlu bez yardımı ile kolaylıkla silinebilir. Silinebilir olduğundan uzun yıllar tekrar boyatma ihtiyacı hissetmeyeceksiniz.
  • Silikonlu yapısı sayesinde üstün nefes alma özelliğine sahiptir.

Boya Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Plastik ve silikon boya türlerinin özelliklerine bakarak tercihinizi belirleyebilirsiniz. Kısacası temelde istediğiniz daha parlak ve temizlenebilir bir duvar ise silikonlu boya en doğru tercih olacaktır. Ancak ekonomiye önem veriyorsanız daha mat yapıdaki silinme özelliği olmayan plastik boya çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Boyama İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır?

Boya rengine ve türüne karar verdikten sonra yapılması gereken ilk şey işi uzmanına teslim etmek olmalıdır. Aynı zamanda boyama esnasında rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya almamak için boya eleği kullanabilirsiniz.

Boyama işleminde yapmanız gereken diğer bir konu ise astar atmak olacaktır. Astar boya ile duvar arasında tampon görevi görecektir. Astar kullanımı sayesinde su ve nem geçirimi azalır ve böylelikle duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle boya badana işlemlerini uygulamak için bahsettiğimiz detaylara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.