Kullanım alanı oldukça geniş olan ve yapı malzemeleri arasında yer alan silikon kullanışlı yapısından dolayı tadilat ve tamirat işlerinde tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra el işi becerilerinde de sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kolaylıkla akıp etrafa anında yapışan bir yapıya sahip olduğu için temizlenirken zor çıkabilir.

Aynı zamanda yıllık kurumuş silikonları çıkartmak da zorlu bir iştir. Uzun ömürlü bir malzeme olan silikon su ile çok fazla karşı karşıya kalıyorsa zaman içinde kararma ve küflenmelere neden olabilir. Deforme olan silikonların su sızdırmaya başladıkları zaman yenilenme zamanının geldiği anlaşılmaktadır.

Yapılacak olan küçük değişikliklerde izolasyon amaçlı silikon kullanılıyorsa, tek bir parçası dahi kalmadan tamamen temizlenmesi gereklidir. Eğer tamamen temizlenmezse yeni çekilecek olan silikon tam yapışmayacaktır ve izolasyonda başarısız olacaktır. Bu durumda ise tüm işlere tekrar başlamak gerekir.

Aynı zamanda tamamen bir değişiklik yapmak istiyorsanız ve o bölgelerin üzerinden tekrar silikon geçmeyi düşünüyorsanız bu defa da kötü bir görünüm ile karşı karşıya kalacağınız gibi yaptığınız yenilikler de boşa gidecektir. Silikon çıkartma işlemlerinde zemine zarar vermemek görünüm açısından önemlidir.

Silikon Temizliği Nasıl Yapılır?

Hava almasını istemediğiniz kapı ve camların kenarlarına kullanıla en iyi yapıştırıcılardan biri de silikon çeşitleridir. Silikon hem herkesin kullanacakları kadar pratik ve kolay bir uygulamaya sahip maddedir hem de oldukça ucuz bir çözümdür. Ayrıca çoğu endüstriyel güçte tutkal kadar güçlü ve mermer, cam, ahşam gibi maddelerin yapıştırılmasında da kullanılmaktadır.

Silikon tüm bu faydalarının yanında az sayıda dezavantajlara da sahiptir. Bunların arasında zamanla yapışkanlığını kaybetmesi ve sökülmesi de yer almaktadır. Ancak bu sanıldığı kadar zorlu bir durum değildir. Profesyonel bir yardım almanıza ya da para harcamanıza gerek kalmadan, tek başınıza evinizde bulunan malzemeler ile silikonu yenileyebilirsiniz.

Oldukça kolay ve hızlı bir şekilde halledilen silikon yenileme işleminde en önemli püf nokta ise uygulama yapılacak olan yüzeydeki silikonun tamamen temizlenmiş olmasıdır. Uygulanan eski silikonun temizliği de oldukça kolaydır.

Silikonlar uygulandıkları yüzeylerde çiziklere neden olabilirler. Yeteri kadar temizlenmediğinde yeni uygulanacak olan silikonun yeterince yapışkan almamasına neden olabilir. Yeni uygulanacak olan silikon kadar silikon temizlemek de herkesin yapacağı bir iştir. Silikon temizliği sırasında hangi yüzey üzerinde çalışıldığına da dikkat edilmelidir.

Farklı yüzeylerin silikon temizliğini yaparken farklı adımlar ve malzemeler uygulanmaktadır. Silikon temizliği yapmanın birçok yolu vardır. Klasik yöntemler gibi özel geliştirilen sıvılar sayesinde de daha kolay sonuçlar alabilirsiniz.

Aynı zamanda kıyafetlerinize bulaşan silikonu çıkartmak için de uygulayacağınız yöntemlerden bazılarını fayans üzerinde uygulamanız doğru olmayacaktır. Bu tür durumlarda uygulama yaptığınız yüzeylerin zarar görmesini ve kullanışsız hale gelmesine neden olabilirsiniz.