Alçıpan Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Alçıpanlar inşaat sektöründe, farklı amaçlarda kullanılabilen işlevsel bir yapı malzemesidir. Bu haftaki yazımızda alçıpan nedir, nerelerde ve nasıl kullanılır sorularının cevaplarını yanıtlayacağız.

Alçıpanlar, iç tarafı alçı ile dolu ve iki dış yüzeyi de kartonla kaplı olan kullanım açısından üretim farklılıkları gösteren, genelde düzgün yüzeyli üretilen plakalardır. Özellikle bölme duvar kullanımında öne çıkan alçıpanların kullanım alanı oldukça geniştir. 1800’lü yılların sonunda üretilen alçıpanlar ilk olarak duvar kaplama malzemesi olarak kullanılırdı. O yıllardan bu yıllara, farklı dönüşümlere uğrayarak kullanım alanları çeşitlenmiştir.

Kullanım alanlarına göre zenginleşen ve farklı özellikler gösteren alçıpanları kendi arasında sınıflandırmak mümkün. Gelin beraber alçıpan çeşitlerine göz atalım.

Flex Alçıpan: Standart alçıpan olarak bilinir ve düzgün bir yüzeye sahiptir. Hafif yapısıyla kullanım kolaylığı sağlayarak, montajdaki iş yükünü hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar.

WR Alçıpan: Bu alçıpan türünün en büyük özelliği su itici olmasıdır. Banyo, tuvalet gibi ıslak ve nemli ortamlar için kullanılan WR alçıpanlar, düzgün bir yüzeye ve hafif bir yapıya sahiptir. Sektörde genellikle “Yeşil Alçıpan” olarak adlandırılır. Fayans ve seramik yüzeylere kolaylıkla uygulanabilir.

FR Alçıpan: İçinde bulundurduğu cam elyaf katkısı sayesinde, yüksek ısıya ve yangına dayanıklı bir yapısı vardır. Yangına dayanıklı oluşu sebebiyle kazan dairelerinde, ısı işlemi yapılan üretim tesislerinde ve kimya laboratuvarlarında tercih edilir. Piyasada “Pembe Alçı” olarak da bilinir.

MWR Alçıpan: WR alçıpan ve FR alçıpan özelliklerini bünyesinde bulunduran MWR alçıpanlar, su itici özelliğe ve yangına dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Akustik Alçıpan: Ses yalıtımı amacıyla üretilen bu alçıpanlar; konser, sinema, opera salonlarında ve ses stüdyolarında sıklıkla tercih edilirler.

X-RAY Alçıpan: X-RAY ışınlarının yoğun kullanıldığı alanlarda tercih edilir. Hastanelerin radyoaktif ve x-ray alanlarında kullanılır.

Peki alçıpanın avantajları nelerdir? En büyük avantajı, kullanılacak alana uygun çeşitlerde üretilmesidir. Bu sayede, alçıpanlardan en yüksek verimi alırsınız. İşçiliği ağır değildir; kolay sökülüp, takılabilirler. Bakteri üretmeyen bir yapıya sahiptir ve nefes alan bir yapıya sahiptir. Ömrü uzundur.


Favorini Al olarak sizler için seçtiğimiz alçıpan çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz: Alçıpan Çeşitleri