Maskeleme bantları başta boya işlemleri başta olmak üzere gıda, tekstil, medikal ve otomotiv alanlarında kullanılan bir bant türüdür. Peki maskeleme bandı tam olarak ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Bu haftaki yazımızda maskeleme bantlarını boya ve badana alanlarındaki kullanımını inceleyeceğiz. Hazırsanız başlayalım.

Maskeleme bantları yüzeye kolay yapışan, çıkarıldığından arkasında herhangi bir leke veya iz bırakmayan bantlardır. Adından da tahmin edilebileceği üzere, uygulanan yüzeyi bir maskenin arkasına saklamak ve korumak adına kullanılır. Boya sektöründe çok sık tercih edilen maskeleme bantları, kuvvetli bir yapıştırıcıya sahip olması ve ısıya dayanıklı olmasıyla öne çıkıyor. Çeşitli en ve boy oranlarında rulo tarzda üretilen maskeleme bantları ustaların en büyük yardımcı ekipmanlarından biridir.

Peki maskeleme bantları nerelerde kullanılır? En çok kullanım alanı püskürtmeli boya işlemleri olan maskeleme bantları ile püskürttüğünüz boyalar istemediğiniz yerlere asla ulaşmaz. Badana işlemi sırasında, eşyalarınızı korumak için serdiğiniz naylonlar maskeleme bantlarıyla sabitlenebilir. Arkasında iz bırakmadığı ve eşyaya zarar vermediği için kullanılması en uygun bantlardır. Bunun yanı sıra, hassas boya işlemlerinde rahatça kullanılabilir. Örneğin, duvarınızı boyarken kapı kirişlerine boya bulaşmasını engellemek için kirişleri maskeleme bandı ile kapatabilirsiniz. Böylece hiçbir sıçrama olmadan düzgün bir boya yapmış olursunuz. Veya süpürgeliklerinize boya bulaşmasını istemiyorsanız, onları boydan boya maskeleme bantları ile kaplayabilirsiniz. Geri çıkardığınızda hiçbir iz kalmayacaktır. Ayrıca boyaya karşı dayanıklıdır ve ıslanıp parçalanmaz.

Bir boya işine giriştiniz, maskeleme bandını kullanacaksınız peki kullanmadan önce tam verim alabilmek için nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle bandı yapıştıracağımız alan kuru olmalıdır. Her ne kadar yapıştırıldıktan sonra dayanıklı olsalar da ilk aşamada yapışkana herhangi bir sıvı temas etmemeli. Aynı zamanda uygulanacak yüzey temiz olmalı. Yüzeyde bulunan çeşitli tozlar, tüyle ve kirler bandın tam yapışmasını engelleyerek soruna sebep olabilir. Maskeleme bandını kullanacağımız zemin müsaitse, bu sefer bandı yapıştırırken dikkat etmek gerekiyor. Bandı çok germeden, orta gerginlikle yavaşça tut/çek tekniği ile yapıştırmalısınız. Yapıştırdıktan sonra bandın üzerini parmaklarınız ile bastırarak yapıştığından emin olmalısınız.

Sizler için kaliteli malzemelerden üretilmiş maskeleme bantlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.